HERNIJA ILI KILA je protruzija odnosno ispupčenje tkiva, najčešće crijeva ili masti pod kožu kroz prirodni ili nastali otvor u trbušnoj stijenci. To se događa zbog prirođenih slabosti mekotkivnih struktura, a može se razviti tijekom života. Obično je locirana u preponama, oko pupka ili na mjestu ranijeg operativnog zahvata. Ovisno o mjestu gdje se nalazi, postoji nekoliko naziva kile ilio hernije:

  • PREPONSKA KILA (INGVINALNA HERNIJA)

  • FEMORALNA KILA (FEMORALNA HERNIJA)

  • PUPČANA KILA (UMBILIKALNA HERNIJA)

  • VENTRALNA KILA

  • SPIGELIEVA KILA

  • OBTURATORNA KILA

  • EPIGASTRIČNA KILA

hernija HERNIA kila

PREPONSKA KILA ILI INGVINALNA HERNIJA

To je najčešća vrsta hernije i čini 75°% svih abdominalnih hernija odnosno kila i javlja se češće kod muškaraca nego kod žena. Ove hernije mogu biti direktne i indirektne te se oba tipa femoralne hernije pojavjulju u području prepona i vide se kao izbočenja u ingvinalnom području, no razlikuju se po uzroku nastanka.Prilikom pregleda važno je ustanoviti o kojoj je herniji riječ:

Indirektna femoralna kila  nastaje na mjestu otvora kroz koji se spuštaju testisi tijekom fetalnog razvoja, iz donjeg dijela abdomena u skrotum.Ovaj otvor se prirodno zatvori prije rođenja no može ostati slabija stijenka kroz koju kasnije u životu nastane hernija.Nekada može biti na obje strane i tada govorimo o bilateralonoj kili te može nastati u bolikojoj životnoj dobi.

Direktna ingvinalna hernia je posljedica slabosti dna ingvinalnog kanala i uglavnom se javlja kod starijih osoba budući da starenjem prednji trbušni zid slabi. Na tom je mjestu trbušni zid prirodno je tanak. Rijetko se spušta u skrotum.

FEMORALNA HERNIJA

FemoralnI kanal je otvor kroz koji femoralna arterija, vena i živci izlaze iz trbušne šupljine i ulaze u nogu. Iako je ovo prirodno vrlo uzak otvor, ponekad se poveća što omogući sadržaju donjeg trbuha (uglavnom crijeva) prođu u femoralni kanal. Femoralna ili pupčana hernija ispoljava se kao ispupčenje ispod preponskog nabora. Češće se pojavljuje kod žena.

PUPČANA KILA ILI UMBILIKALNA HERNIJA

Pojavljuje se u 10 do 30% slučajeva kile te se obično dijagnosticira prilikom rođenja kao protruzija sadržaja (ispupčenje) na pupku. Uzrok nastanku pupčane ili umbilikalne kile jest nepotpuno zatvaranje abdominalnog zida prilikom fetalnog razvoja. Ukoliko je otvor manji od 12 mm, najćešće se prirodno zatvori do 2 godine života. No ako je otvor veći, obično se između 2 i 4 godine života pristupa operativnom zahvatu kako bi se ovaj otvor zatvorio kirurškim putem. Čak i ako nije bilo otvora prilikom rođenja, stijenka abdominalnog zida može biti slabija te kasnije u životu popustiti i omogućiti nastanak hernije odnosno kile. Učestali direktan povod nastanka umbilikalne kile u žena jest trudnoća i porod zbog povećanog opterećenja na ovom području.

VENTRALNA KILA ILI INCIZIJSKA HERNIJA

Nastaje kao posljedica operacije na trbušnoj stijenci. U 2 do 10% svih abdominalnih operativnih zahvata dovodi do razvoja ventralne ili incizijske hernije. U nekim slučajevima, nakon tretiranja ventralne kile može doći do ponovnog javljanja hernije.

SPIGELIEVA KILA ili LATERALNO VENTRALNA HERNIJA

Vrlo rijedak oblik hernije koja se javlja uzduž vanjskog  ruba ravnog trbušnog mišića, koji se nalazi na nekoliko centimetara bočno srednje trbušne linije. Uglavnom se ne pokazuje kao izbočenje, te ga je stoga teže dijagnosticirati vizualno. Kako je najčešće vrlo mala zbog čega postoji visok rizik odumiranja tkiva (nekroze) zbog zaustavljenog protoka krvi. Simptomi su lokalizirana bol na tom dijelu, opstipacija (zatvor) i osjećaj mase na tom dijelu. Dijagnosticira se ultrazvukom i/ili CT-om.

OBTURATORNA KILA

Ova vrlo rijetka vrsta hernije razvija se uglavnom kod žena zbog specifičnosti ženske građe. Dolazi do protruzije sadržaja donjeg abdomena iz područja zdjelice kroz otvor na zdjeličnoj kosti (obrupator foramen). Budući da se kao simptom bolesti ne pojavljuje izbočenje vidljivo golim okom, teško se dijagnosticira. Učestali simptomi su obstrukcija crijeva, povraćanje i mučnina.

Faktori rizika za sve tipove hernije su: starost, spol (preponska kila je 10 puta češća u muškaraca dok je femoralna kila češća u žena), povećanje tlaka u trbušnoj šupljini zbog dizanja teških predmeta, poteškoća sa stolicom i uriniranjem zbog opstipacije, jaki i dugotrajni kašalj, debljina, trudnoća.

OPERATIVNO LIJEČENJE HERNIJE

Trenutno se u svijetu  medicine koriste dvije glavne kirurške tehnike za popravak ingvinalne hernije u području prepona koja je najčešći tip kile: laparaskopska operacija kile i otvorena operacija kile.

TENSION FREE (PHS & UHS) – MESH TEHNIKA

je otvoreni operativni zahvat prilikom kojeg se napravi otvor na mjestu hernije i incizijom se oslobodi uklješteni sadržaj abdomena, nakon čega se otvor hernije zatvara mrežicom.
Kod otvorenog pristupa, učini se jedan duži rez na preponi. Ukoliko je hernija ispupčena iz trbušne stijenke (direktna preponska kila), sadržaj se potisne nazad na svoje mjesto. Ukoliko se hernija spušta niz ingvinalni kanal (indirektna preponska kila), hernija se može vratiti na mjesto ili podvezati i odstraniti.

Hernia repair mesh

Slaba točna na trbušnom zidu se tradicionalno popravljala zašivanjem rubova stijenke zdravih dijelova mišića (herniotomija). Ovaj se pristup može primjeniti kod manjih hernija koje su prisutne od rođenja (indirektne kile) i na zdravom tkivu, kada se procijeni da šavovi neće uzrokovati prevelik pritisak na tkivu. Kirurg procjenjuje o primjeni ove tehnike i na temelju durgih faktora i opisa pojedinog slučaja hernije.

Češće korištena tehnika operacije kile jest ugradnja mrežice kojom se rekonstruira prolabirani dio mišića i trbušne stijenke. Kod ove tehnike, mogućnost povratka hernije vrlo je mala (4-7°%) te je oporavak nešto lakši u odnosu na druge tehnike.

ŠTO OČEKIVATI NAKON OPERACIJE

Nakon operacije hernije pacijenti uglavnom odlaze kući isti dan. Vrijeme oporavka je oko 3 tjedna. Nakon tog vremena možese se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima, dok veće napore treba izbjegavati narednih 6 tjedana.

Bol u periodu nakon operacije hernije je očekivana pojava, te se svakako savjetujte s kirurgom o preporučenim lijekovima protiv bolova i uputama o postupanju.
Za više informacija o operaciji hernije ili kile, slobodno nas kontaktirajte mailom ili na tel: 023/309-065.