KELOIDI I OŽILJCI – trajno rješavanje

/, O ZAHVATIMA I BOLESTIMA/KELOIDI I OŽILJCI – trajno rješavanje

KELOIDI I OŽILJCI – trajno rješavanje

OŽILJCI – KELOIDI – HIPERTROFIRANI OŽILJCI

Ožiljci i keloridi na koži često predstavljaju estetski problem i pacijenti traže način kako ih umanjiti ili potpuno ukloniti. Problematični ožiljci se mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, kao rezultat nekakve traume na koži. Postoji više pristupa rješavanju keloida i ožiljaka, poput topijske terapije (krema, mast za ožiljke), injekcije koje se daju u ožiljak, laserska terapija i kirurška revizija ožiljka.

Što su keloidi?

Keloid je nakupina tkiva koja nastane kao pretjerana porizvodnja ožiljkastog tkiva nakon nekakve traume na koži (operacija, piercing, akne, ozljeda). Nekada se čak mogu pojaviti bez ikakve vidljive ozljede na koži. Pojave se kod pretjerane proizvodnje kolagena što rezultira pojavom izrasline, veće od same ozljede koja je bila na koži.

Keloidi se razlikuju od ostalih hipertrofičnih ožiljaka po tome što preraste područje prethodne rane na koži. Keloidi su sjajni, crvenkaste boje ili nijansu tamniji od boje okolne kože, na dodir su gumasti i čvrsti, a mogu biti i bolni i osjetljivi na dodir.

Zašto se razvije keloid?

Ovi pretjerano veliki ožiljci se najčećše razvijaju kod osoba između 13.te i 30.te godine, najčešće kada se neka rana na koži drži pod pritiskom ili se inficira. Češći su kod osoba tamnije puti i na nekim dijelovima tijela – gornjem dijelu prsa i leđa, ramena i na uškama. Kod osoba tamnije puti često se pojavljuju na području brade – stanju koje se naziva pseudofolliculitis barbae i koje se pogoršava brijanjem i iritacijom kože zbog urastanja dlake. Posebno može biti traumatično ženama koje se briju svakodnevno.

Sklonost stvaranju ožiljaka se može prepoznati i kao nasljedni faktor. Keloidi se mogu stvoriti nakon vodenih kozica, ogrebotina, akni, cijepljenja, opeklina, kirurških rezova i traumatskih ozljeda na koži.

Smanjivanje ožiljaka i keloida

Kod ožiljaka i keloida, prevencija je sigurno puno bolja opcija nego rješavanje istih. Što možete poduzeti kako biste smanjili mogućnost nastanka ožiljaka i keloida:

Kada se pojavi ožiljak ili keloid, svakako nas posjetite kako bismo što prije krenuli s rješavanjem problema.

Evo nekoliko pristupa rješavanja keloida i ožiljaka:

 

STEROIDNA INJEKCIJSKA TERAPIJA

Određenim brojem terapija steroidnim injekcijama može se značajno smanjiti vidljivost keloida. To je ujedno najčećša terapija za keloide u mnogim zapadnim zemljama i daje odlične rezultate. Steroidi sprječavaju stanice koje zovemo fibroblastima da proizvode kolagen, omekšavaju ožiljak i potiče tkivo da splasne. Steroidni koktel koji se ubrizgava u ožiljak ili keloid također smanjuje svrbež i osjetljivost koja je često prisutna kod keloida. Unatoč tome što su rezultati vrlo pozitivni na keloide, ponekad je problematično injektirati koktel u pravo mjesto, jer su ožiljci vrlo čvrsti strukturom. Također, progres i tijek terapije zna potrajati mjesecima, a ožiljak se može čak i vratiti nakon nekoliko godina. Sigurnost ove metode jest u tome što je apsorpcija u keloidu vrlo slaba, zbog čega se vrlo mali dio steroidnog koktela može ući u cirkulacijski sustav. Razmak između terapija steroidnim injekcijama obično je od 4 do 8 tjedana.

LASERSKA TERAPIJA OŽILJAKA I KELOIDA

Laseri su izuzetno uspješni kod rješavanja keloida i ožiljaka. Tkivo ožiljka se precizno obradi laserskom zrakom i vidljivost ožiljka i keloida se postepeno smanjuje. Također se laserom može postići da se ožiljak potpuno izravna i ujednači bojom s okolnim tkivom. Ponekad se kombiniraju laserska terapija ožiljaka i keloida sa steroidnim injekcijama kako bi se postigao bolji učinak. Laseri koji se koriste u ovom obliku terapije su SP DYNAMIS PRO laser koji objedinjava Nd:YaG i Erbium lasere, te VBEAM PERFECTA pulsni dye laser.

KIRURŠKA REVIZIJA OŽILJAKA I KELOIDA

Traumatski ožiljci se ponekad moraju popravljati pomoću kirurškog zahvata kojim se uklanja ožiljkasto tkivo. Kirurški ožiljak će često zarastati bolje i ostaviti uredniju liniju, iako se može s vremenom malo rastegunti i proširiti. Operacijom se može postići opuštanje čvrstog i napetog tkiva oko nekog zgloba, može se repozicionirati ožiljak ili promijeniti mu oblik. Kirurški rez hipertrofiranog ožiljka ili keloida često se kombinira s drugim tehnikama poput presoterapije ili prekrivanja ožiljka silikonskim gelom.

KONTAKTIRAJTE NAS

Ukoliko želite da procjenimo stanje vašeg ožiljka ili keloida, damo vam ponudu i predložimo ispravnu tehniku uklanjanja, molimo da nas kontaktirate radi konzultacija na tel: 023/309-065 ili nam pošaljete mail na poliklinikamester@gmail.com.

By | 2017-10-20T20:17:55+00:00 listopad 20th, 2017|LASERSKI CENTAR, O ZAHVATIMA I BOLESTIMA|Komentari isključeni za KELOIDI I OŽILJCI – trajno rješavanje

About the Author: