Centar za bolesti vena

Prof.dr.sc. Mirko Šarlija, dr.med., spec. vaskularne kirurgije

Specijalnost: pregledi vena, sklerozacija vena pjenom, UGFS, lasersko uklanjanje vena, kapilara, stripping, flebektomija

 

Gotovo 40 posto žena i muškaraca svakodnevno poželi noge bez proširenih vena. Toliko ih, naime, u svijetu i kod nas ima problem s tim krvnim žilama. Nije stvar samo u estetci – muče ih težina i umor u nogama, bol, grčevi, svrbež, pečenje, žarenje i na posljetku čak i rane koje teško cijele. Do prije desetak godina ovaj problem liječen je isključivo kirurški, oporavak je bio dug, a što je najgore, uspjeh nije bio zajamčen jer je povrat bolesti nakon klasičnog zahvata čak do 80 posto u roku od šest mjeseci do 15 godina. Razvijene su, srećom, nove metode, a neke od najsuvremenijih primjenjuju se i u Poliklinici Mešter.

CJENIK USLUGA CENTRA ZA VENE

Usluge Centra za bolesti vena:

Vrlo učestalo stanje venske insuficijencije može se rješavati na različite načine, različitim terapijskim postupcima.

Koja je terapija odgovara Vašem problemu venske insuficijencije trebala bi biti odluka donešena u konzultaciji s educiranim liječnikom odgovarajuće specijalizacije i vještina. Rješavanje problema s venama razlikuju se u pristupu, opsegu zahvata i očekivanim rezultatima.

Promjene životnih navika dobar je početak za rješavanje problema s varikoznim venama – to su promjene prehrambenih navika, više kretanja, izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja, izbjegavanje uske odjeće i visokih peta.

Nakon pregleda može Vam biti preporučeno nošenje kompresivnih čarapa. Ove čarape nježno stvaraju pritisak na noge što dovodi do sužavanja vena i poboljšavanja njihove funkcije. Tako se smanjuje nakupljanje krvi i oticanje nogu.

Tehnike terapija vena

RFITT ablacija

Kateter se uvodi u venu kroz otvor na koži. Kateter emitira radio valove koji zagrijavaju stijenku vene na ciljanom području što dovodi do zatvaranja vene. Kateter se izvlači, čime započinje proces  cijeljenja. Zatvorena vena se apsorbira u tijelu dok se protok krvi prirodno preusmjerava u okolne vene. Nakon zahvata nose se kompresivni zavoji odnosno čarape kroz više tjedana. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji.

Laserska sklerozacija vena

Slično metodi RFITT, lasersko vlakno  se uvodi u venu kroz otvor na koži. Lasersko vlakno emitira lasersku zraku valne duljine 1470nm koja zatvara venu. Zatvorena vena se apsorbira u tijelu dok se protok krvi prirodno preusmjerava u okolne vene. Nakon zahvata nose se kompresivni zavoji odnosno čarape kroz više tjedana. Zahvat se radi u lokalnoj anesteziji.

Ambulantna flebektomija

Često se ovaj manji kirurški zahvat izvodi istovremeno uz lasersku ili radiofrekventnu sklerozaciju vena. Tehnika se izvodi kroz male ubodne incizije koje obično nije potrebno zatvarati šivanjem. Vena se izvlači kroz taj mali otvor na koži.

UGFS – untrazvučno navođena skleroterapija pjenom

Kod ovog zahvata, posebno sredstvo koje zovemo sklerozantno sredstvo unosi se u problematične dijelove vena. Prije unosa ubodom tankom iglicom, od sredstvo se pripremi u obliku pjene koja inicira zatvaranje vene. Zatvorena vena se apsorbira u tijelu dok se protok krvi prirodno preusmjerava u okolne vene. Liječnik koji izvodi  ovaj zahvat koristi se ultrazvučnom sonografijom (UZV) pomoću koje prati i kontrolira navođenje i postupak sklerozacije vene preko kože.

Vizualna skleroterapija

Ovaj zahvat najprimjereniji je za tretiranje najmanjih „paučinastih“ vena koje prvenstveno predstavljaju estetski problem.  Slično kao kod UGFS metode, u sitne varikozitete ubrizgava se sklerozantno sredstvo koje potične zatvaranje vene, nakon čega se one resorbiraju u okolno tkivo. Ova metoda izvodi se bez navođenja ultrazvukom.

Anatomija Vena

Vene su krvne žile koje vraćaju neoksigeniranu krv iz vanjskih dijelova tijela nazad u srce i pluća. Kada vene postanu pretanke ili povećane, pune zavinutih dijelova, nazivamo ih varikoznim venama. Općenito, vene na nogama i butinama imaju tendenciju da postanu varikozne.

http://www.poliklinika-mester.hr/wp-content/uploads/2011/08/anatomija-vena.jpg

Zadebljanja, uvinuti dijelovi ili proširenja na venama nazovamo varikozitetima.

Varikozitetne vene mogu se formirati bilogdje na tijelu, ali se najćešće stvaraju na nogama.

U Hrvatskoj čak trećina ukupne populacije ima problem proširenih, varikoznih vena.

Varikozne vene su također i rezultat nasljednih faktora, te starenja.

Vene na nogama su ili površinske ili duboke.

Površinske vene, zajedno sa kapilarima, smještene su blizu površine kože. Ove vene su najpodložnije stvaranju varikoziteta. Također, u tu skupinu žila sklonim stvaranju varikoziteta spadaju i vene perforatori, koje povezuju površinske vene s onim dubokima.
Duboke vene su obavijene mišićima i veznim tkivom, koji pomažu pri pumpanju krvi iz vena i natrag u srce. Vene imaju jednosmerne zaliske, koji sprječavaju nastajanje varikoziteta.
Općenito, krv putuje iz površinskih vena u duboke, otkuda dalje putuje kroz sustav većih vena nazad u srce.

Uzroci nastajanja proširenih vena

Postoje mnoge teorije o uzrocima stvaranja varikoznih vena, ali svi se slažu oko činjenice da su oštećenja ili greške na zaliscima u venama glavni krivci.
Zalisci sprječavaju protok krvi unazad. Oni održavaju protok krvi u venama u smjeru srca. Razlog zašto zalisci prestaju obavljati tu funkciju je često dio rasprave.
Neki stručnjaci tvrde da je nasljedni faktor razlog što neke osobe imaju veći broj zalistaka, te onih koji ne funkcioniraju kako treba.
Neki ljudi imaju urođenu manu u strukturi stijenke vena, što može biti predispozicija za odvajanje zalistaka i konačno propuštanje krvi unazad.
Zbog toga, u osoba koje imaju problem sa zaliscima vena, prilikom ustajanja, krv počne teći u suprotnom smjeru, nazad prema površinskim venama, dok bi zapravo trebala teći prema “gore”, prema srcu.
Mišići koji okružuju duboke vene se stežu, prazneći pritom duboke vene, pa dolazi do stvaranja sve većeg pritiska.
Zbog toga još više krvi krene u krivom smjeru, iz područja dubokih vena u područje površinskih vena, kroz neispravne zalistke u venama perforatorima.
Dolazi do povećanja tlaka u površinskim venama, te do stvaranja varikoziteta.

Postoje mnogi faktori koji dodatno povećavaju taj rizik:

  • TRUDNOĆA je povezana sa povećanjem količine krvi u tijelu. Dolazi do porasta tlaka u venama i nogama zbog uterusa koji raste, te opuštanja stjenke vena uslijed djelovanja hormona estrogena i progesterona. Zajedno ti faktori značajno utječu na razvijanje varikoziteta u venama tijekom trudnoće.
  • DUGOTRAJNO STAJANJE
  • DEBLJINA
  • NAPREZANJE: kronična konstipacija, zadržavanje urina zbog povećanja prostate, kronični kašalj, ili bilokoje drugo stanje koje uzrokuje naprezanje kroz duži period uzrokuje protok krvi pod većim pritiskom u venama nogu, te dovodi do stvaranja varikoziteta. Ovi mehanizmi također dovode do stvaranja HEMEROIDA, koji su zapravo varikoziteti smješteni na rektalnom i analnom području.
  • POSLIJE OPERACIJE ILI OZLJEDE NOGU: Ova stanja prekidaju normalni protok krvi.
  • ŽIVOTNA DOB: Općenito, usporedo sa starenjem dolazi do većeg stvaranja varikoziteta.

Laserska sklerozacija vena

Cijela procedura tretmana odvija se pod kontrolom ultrazvuka i dopplera. Postupak se vrši tako da se u bolesnu površinsku venu pod lokalnom anestezijom uvede lasersko radijalno optičko vlakno.

Uz pomoć navigacijskog crvenog svjetla na vrhu vlakna i ultrazvuka vlakno se precizno pozicionira u odnosu na duboku venu u koju ta bolesna, površinska vena utiče.

Pod kontrolom ultrazvuka oko vene se ubrizga lokalni anestetik da bi procedura bila potpuno bezbolna i usmjerena samo na bolesnu venu.

Programira se laserski sustav sa željenim postavkama. Uključuje se laser i pod kontrolom color dopplera vlakno se polagano povlači dok njegov vrh radijalno, 360 st emitira lasersku energiju koja sljepljuje i zatvara bolesnu venu.

Po završetku postupka, noga se zamata u kompresivnu čarapu, pacijent se otpušta na kućnu njegu.

Više na temu vena:

NARUČITE SE / PITAJTE NAS