Oporavak poslije operacije kralježnice

//Oporavak poslije operacije kralježnice

Oporavak poslije operacije kralježnice

Više od ijednog drugog faktora, zadovoljavajući  ishod operacije ovisi o Vama. To je dokazana znanstvena činjenica, to znaju i kirurzi, no prečesto sam pacijent nije dovoljno svjestan toga. Istovremeno, stav, očekivanja i životne navike imaju važan utjecaj na postoperativni oporavak.
Pod opisom pojedine kirurške tehnike, objasnili smo što možete očekivati nakon operacije, ali postoji nekoliko općih načela koja se primjenjuju na sve operativne zahvate koje valja imati na umu.

Životne navike

Ponekad su problemi s kralježnicom zapravo rezultat životnih navika koje loše utječu na kralježnicu. U cilju bržeg oporavka i sprječavanja nastajanju ponovnih problema s kralježnicom, potrebno je uvesti neke zdrave navike:
Tjelesna težina
Prevelika tjelesna težina opterećuje strukture u vašoj kralježnici, što može umanjiti učinkovitost implantata kojem je svrha smanjenje pritiska na kralježnicu. Ako imate preveliku težinu, svakako trebate primjeniti neki od programa za zdravu redukciju težine. U Poliklinici Mešter Vam možemo ugovoriti pregled dijabetologa koji će Vam pomoći u reduciranju težine.

Na radnom mjestu

Da li ste cijeli dan vezani uz radni stol? Da li provodite sate i sate pred kompjuterom? Dugotrajni sjedeći položaj loš je za vaše diskove i brzo dovodi do opuštanja mišića u vašoj kralježnici. No, ne trebate promijeniti posao, nego uzmite povremene pauze kroz dan, ustanite i hodajte malo. Možete raditi i neke vježbe za kralježnicu, recimo, dok ste na pauzi za ručak. Razgovarajte s našim fizioterapeutom o pravilnom držanju u sjedećem stavu ili, recimo, razmislite o nabavci ergonomske stolice.

Tjelovježba

U gotovo svim slučajevima, program postoperativnog oporavka uključuje fizičke vježbe, sa ciljem vraćanja optimalne fizičke kondicije. Sada je vrijeme da se aktivno uključite u program aerobnih vježbi. Trud na održavanju tjelesne aktivnosti će se dugoročno isplatiti.

Mentalni stav

Mentalni stav zaista može snažno utjecati na ishod oporavka. Vaša odlučnost i želja za oporavkom treba biti jača, ili barem jednaka strahu od obeshrabrujućeg ishoda operacije. Pokušajte se fokusirati na pozitivni aspekt vašeg tijeka oporavka, i podsjećajte se na stvarni napredak koji ste postigli. Nemojte dopustiti da Vas manji neuspjesi, koji će se sigurno događati, obeshrabre i dovedu u apatiju. Oni će proći i vaš oporavak će se nastaviti.Uvijek imajte na umu vaš cilj – vraćanje u život kakav želite imati.

Očekivanja

Budite realni u svojim očekivanjima, pa je malo vjerojatno da ćete biti razočarani.
Vaš proces oporavka jest upravo to – proces. Budite spremni na povremenu bol nakon operacije. Budite spremni na povremene simptome poput onih prije zahvata. Imat ćete lošijih dana, ali postepeno će se lošiji dani postajati sve rjeđi i rjeđi. Svaki čovjek se oporavlja na svoj način, na što utječe mnogo faktora: životna dob, općenito tjelesno stanje, vaš odnos prema sebi i svojem tijelu i naravno vrsta zahvata kroz koji  ste prošli. Nemojte očajavati ako se vaš oporavak čini presporim. Budite strpljivi, a što je najvažnije, budite disciplinirani u programu rehabilitacije.
Mnogi ljudi budu iznenađeni kako su iscrpljeni i umorni, često i tjednima nakon operacije. Budite spremni na to. Ako ste umorni, odmorite se. Iako ćete možda biti fizički sposobni za povratak na posao, možda nećete biti učinkoviti i sposobni kao prije. Ako imate mogućnost, probajte, za početak, dogovoriti povratak na posao u pola radnog vremena. Dajte si vremena za odmor i oporavak.
By | 2017-08-28T22:07:43+00:00 kolovoz 7th, 2011|KRALJEŽNICA|Komentari isključeni za Oporavak poslije operacije kralježnice

About the Author: