Anatomija kralježnice

/, O ZAHVATIMA I BOLESTIMA/Anatomija kralježnice

Anatomija kralježnice

Naša kralježnica vrši nekoliko funkcija, koje se mogu činiti čak i kontradiktornima.
Kralježnica podržava naše tijelo i drži nas uspravnima, zbog čega prenosi snažne sile kroz tijelo, naprimjer kada trčimo ili skočimo. Zbog toga kralježnica mora biti snažna i čvrsta. Ali kralježnica je isto tako i pomična struktura. Moramo se moći saginjati,  savijati i okretati. Ovi pokreti moraju biti kontrolirani kako bi osjetljiva leđna moždina koja prolazi kroz spinalni kanal, te živci koji prolaze između kralješaka bili zaštićeni. Kako bi nam bile omogućene ove različite potrebe, kralježnica ima kompleksnu građu.
Građevni blokovi kralježnice su zasebne koštane strukture koje zovemo vertebrae, odnosno kralješci. Kralježnica se sastoji od 7 vratnih kralješaka (vertebrae cervicales), 12 prsnih (vertebrae thoracicae), 5 slabinskih (vertebrae lumbales), 5 sakralnih (vertebrae sacrales), 4-5 repnih/trtičnih (vertebrae coccygis).
Lubalni kralješci sastoje se od 5 kralješaka i proteže se od L1 na najvišem dijelu lumbarne kralježnice, do L5 na samom dnu. Smješteni su iznad zdjelice. Centralni dio zdjelice  zovemo sakrum. To je u stvari dio kralježnice, formiran od nekoliko kralješaka koji su se spojili u jednu jedinstvenu kost. Ispod sakruma je nekolikko rudimentnih kralješaka (evolucijski ostatak nekadašnjeg repa), koji formiraju trtični dio kralježnice.
Svaki kralješak je cilindričnog oblika. Intervertebralni diskovi smješteni su između kralješaka. Ovi diskovi imaju ulogu čvrstih jastuka koji absorbiraju udarce, ali također omogućuju određenu pokretljivost između kralješaka. Suprotno uvriježenom mišljenju, ovi diskovi ne mogu iskliznuti naprijed ili unazad sa svojeg mjesta, budući da su vrlo čvrsto povezani sa strukturom kralješka. Diskovi su nazvani prema kralješcima između kojih se nalaze, tako da disk između L4 i L5 kralješka zovemo L4/L5 disk, dok se onaj između petog kralješka i sakruma zove disk L5/S1.
Normalni, zdravi disk ima zadebljani i vrlo čvrst vanjski omotač, koji zovemo annulus, a sačinjen je od mnogo slojeva vrlo čvrstih kolagenih niti. Unutar tog omotača nalazi se mekši središnji dio, nukleus, sačinjen od gelatinoznog materijala sa izuzetnim upijajućim svojstvima, što omogućuje disku da bude napunjen i postojan. Strukturu diska možemo slikovito usporediti s automobilskom gumom -annulus je kao vanjski dio gume, dok je nukleus kao sadržaj gume, koji čini gumu napuhanom, ali i relativno fleksibilnom.
Na stražnjoj strani kralježničnog stupa nalaze se parovi malih zglobova koji pomažu u kontroli ograničenja kretanja unutar kralježnice. Zovemo ih Zygoapofizeidnim ili fasetnim zglobovima, te su strukturalno slični ostalim zglobovima u tijelu, sa glatkom zglobnom hrskavicom koja omogućuje pokretanje.
Mišići omogućuju i kontroliraju pokretanje kralježnice, oni okružuju kralježnicu i pričvršćeni su za izdanke kralježaka. Najistaknutiji je procesus spinosus koji  je okrenut unatrag, te ih možete osjetiti uzdužno po sredini svojih leđa. Ligamenti, s druge strane, ograničavaju presnažno pomicanje, te prolaze između susjednih kralešaka. Jedan od tih liamenata, ligamentum flavum, prolazi unutar spinalnog kanala i može uzrokovati problem ako se stisne ili uklješti,  pri čemu utječe na živčane strukture unutar spinalnog kanala.
Leđna moždina, koja prolazi spinalnim kanalom, a završava u visini prvog lumbalnog kralješka, ispušta par spinalnih živaca za svaku razinu kralježnice. Ovi živci izlaze iz spinalnog kanala, po jedan na svakoj strani, na svakoj razini, kroz otvor između susjednih kralješaka, koji zovemo neuralni foramen. Živci iz lumbalne kralježnice prolaze kroz noge, dok svaki prenosi impulse pojedinačnom mišiću noge, te povratno prenosi osjet iz specifičnih područja noge.
By | 2015-08-22T20:56:58+00:00 kolovoz 7th, 2011|KRALJEŽNICA, O ZAHVATIMA I BOLESTIMA|Komentari isključeni za Anatomija kralježnice

About the Author: